Leerlingen adviseren Techniekcentrum Brainport

18 april 2021

De Kinderraad van Prodas helpt bedrijven en gemeenten sinds 2018 met vragen en probleemstukken. Afgelopen maandag mochten leerlingen van groep 7 van BS D’n Bogerd de derde fase in “presenteren en dialoogsessie” rondom het vraagstuk van Techniekcentrum Brainport: “Hoe willen kinderen techniek beleven in het TCB?”.

De Kinderraad presenteerde haar inzichten en ideeën en ging in dialoog met diverse betrokken partijen, zoals het bestuur van het TCB, Prodas, wethouder Marinus Biemans en de Rabobank. De gasten waren vooral digitaal aanwezig in verband met de huidige corona regels. Marinus Biemans is onder de indruk: “Wat leren de kinderen in een korte tijd veel over zaken zoals techniek en programmeren en ze konden ons van goede adviezen voorzien.” 

'Eerlijke en spontane adviezen van betrokken kinderen, daar kunnen we iets mee'.

Michiel de Ruyter van het TCB: “Eerlijke en spontane adviezen van betrokken kinderen, daar kunnen we iets mee.” Hij zorgde aan het einde van de bijeenkomst ook nog voor een bijzondere prijs; de winnende DJ-robot gaat nagebouwd worden in het TCB.

Oplossingen

De projecten zijn nu wat aangepast aan de huidige maatregelen, maar de Kinderraad denkt graag in oplossingen en laat daarom de vraagstukken graag doorgaan. De Kinderraad wordt geleid door Sarah Snep van stichting Prodas. Digitaal samenwerken zijn de kinderen inmiddels een beetje gewend. “De leerlingen kunnen via dit project weer bijdragen aan hun toekomst, hun mening telt. Er wordt echt naar de kinderen geluisterd”, legt Snep uit. Tijdens de vierde fase van de Kinderraad, op vrijdag 30 april, volgt er dan ook een terugkoppeling van het techniekcentrum aan de Kinderraad. Dan maakt het TBC bekend welke ideeën ze gaan gebruiken en hoe die moeten worden gerealiseerd. Zo blijft het niet bij enkel ideeën, maar worden de plannen ook werkelijkheid.
???????

Niet nieuw

De Kinderraad van Prodas gaat al sinds 2018 in de regio aan de slag met probleemstellingen van bedrijven, organisaties en gemeenten. Het idee is niet nieuw, prinses Laurentien heeft het op landelijk niveau geïntroduceerd. Multinationals als Ahold en KLM werken met zo'n kinderraad die aan de slag gaat met belangrijke vragen van deze bedrijven. Snep: “Per vraag stellen we een nieuwe raad in, om zoveel mogelijk kinderen mee te kunnen laten doen. De Kinderraad van basisschool D’n Bogerd was dan ook een logische keuze, de school ligt dichtbij het TCB en zou in de toekomst vaker kunnen samenwerken. De kinderen lijken daar ook echt behoefte aan te hebben, zo bleek maandag uit hun eigen presentaties.” Tijdens de onderzoeksfase was er een mooie samenwerking tussen het techniekcentrum en het Ontdeklab van Prodas. "Ons gezamenlijk doel is dat we basisschoolkinderen enthousiast willen maken voor het vak techniek. De kinderen gaan in groepen aan de slag als ontwerper/producentprogrammeur van een zelfbedachte robot. Dit doen we aan de hand van BYOR en Micro:bits en andere op kinderen afgestemde materialen uit het Ontdeklab. Doordat de workshop in de professionele omgeving van het TCB plaatsvindt, ontstaan extra ontwerpmogelijkheden en een mooie wisselwerking tussen die twee werelden. Kinderen ervaren op een speelse manier dat ook zij zelf producent kunnen zijn van technologie waar ze dagelijks mee worden omringd”, aldus Franka van Deursen.

 

Terug naar overzicht