Codeweek van start!

12 oktober 2020

Van 10 t/m 25 oktober vindt de Europese Codeweek plaats. Scholen en leraren krijgen tijdens tijdens deze periode veel gratis professionele ontwikkelingskansen, lesmateriaal, internationale uitdagingen en uitwisselingsmogelijkheden rondom computational thinking en programmeren aangeboden.

Van informatievaardigheden tot je veilig kunnen bewegen op internet, van computational thinking en programmeren tot mediawijsheid en ict-basisvaardigheden. Kinderen die digitaal geletterd zijn hebben een grote voorsprong en meer kans op succes in onze digitale samenleving.

De codeweek is een mooie periode waarin veel aandacht is voor het onderdeel computational thinking en programmeren. Bij computational thinking wordt een probleem zodanig (her)geformuleerd dat het mogelijk is om het met behulp van computertechnologie op te lossen. Kennis en vaardigheden op het gebied van programmeren zijn voor kinderen krachtige hulpmiddelen om zich te kunnen ontwikkelen op het gebied van computational thinking. 

Wat maakt de Codeweek interessant voor jou?

Via https://codeweek.eu kun je tal van ideeën en activiteiten vinden waarin o.a. creativiteit,   probleemoplossend denken en samenwerking worden gestimuleerd. Je haalt er veel inspiratie rondom de mogelijkheden van programmeren en hoe je hiermee creatieve ideeën en concepten tot leven kunt wekken. Zowel voor beginners als gevorderden. Er is gratis toegang tot trainingsmodules, hulpbronnen voor het leren en lesgeven en er zijn toolkits voor als je zelf een activiteit wilt organiseren. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan verschillende webinairs. Het overzicht van de webinairs vind je hier.

Prodas, het Ontdeklab en de Codeweek...

Binnen Stichting Prodas wordt het hele jaar door aandacht besteed aan innovatief leren en digitale geletterdheid. Dit jaar hoort het Prodas Ontdeklab bij de Nederlandse leading teachers van het evenement. Tijdens de codeweek worden door de Ontdeklabs en enthousiaste leerkrachten dan ook een aantal mooie off- en online activiteiten rondom computational thinking en programmeren georganiseerd! (Uiteraard met in achtneming van de Coronamaatregelen).

Zo werken een mix van bovenbouwleerlingen van BS de Diamant, BS Leerrijk, SBO de Brigantijn en BS Maria samen aan een choreografie voor 4 Dashrobots, gaan we in ons mobiele makerslab op BS de Piramide aan de slag met kettingreacties waarbij ook de BYOR/Micro:bits worden ingezet, krijgen de Ozobots en Micro:bits speciale taken op onze LEO-afdeling, wordt op BS Maria creatief geprogrammeerd met de Micro:bits, Blue-Bots en Bee-Bots, is op BS Antonius computational thinking&ontwerpen onder de aandacht, wordt in de DaVincigroepen gewerkt aan computational thinking m.b.v. blokprogrammeren, maken de groepen van BS Willibrordus via ontdekkingstochten kennis met nieuwe mogelijkheden rondom programmeren, wordt er op de Zonnebloem gewerkt met lesbrieven en eigen projecten rondom Scratch, en is onze leenkist Lego WeDo 2.0 neergestreken op bs St Jozef, waar ze ook druk doende zijn met een eigen spel voor de BeeBot, is LaLoBo t/m december naschools aan de slag met activiteiten en materialen ter ontwikkeling van digitale geletterdheid waaronder Lego WeDo 2.0, Osmo en Luqo. En ook na de codeweek zullen dit soort activiteiten op alle Prodasscholen doorgaan.

We vinden het leuk als JIJ met ons mee doet! 

Sommige activiteiten binnen Prodas zijn al gedeeld via de activiteitenkaart van Codeweek. Zelf een activiteit organiseren is gemakkelijker dan je denkt! 

Dus heb je zin om ook een activiteit te delen en vind je het leuk om je activiteit met ons te verbinden? Registreer hier dan eenvoudig met code cw20-XepgJ   Bij 10 gelinkte activiteiten (door 10 verschillende organisatoren) of betrokkenheid van 3 landen krijgen we allemaal samen het certificaat van uitmuntendheid.

Het maakt niet uit of je zelf over veel of weinig codeer- of programmeerkennis beschikt. Iedereen kan meedoen. Als je denkt dat je ondersteuning nodig hebt bij het voorbereiden van een les rond programmeren kun je deze hier vinden. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met Jeroen of Franka van het Prodas Ontdeklab voor ondersteuning of materialen. Binnen of buiten de Codeweek! 

Codeweek, en daarna?

Steeds meer basisscholen voelen de noodzaak om de digitale geletterdheid van leerlingen te vergroten. Zijn zoeken naar kansrijke mogelijkheden om digitale geletterdheid structureel in hun organisatie en in de dagelijkse lespraktijk te integreren. Hieronder enkele goede organisaties die daarbij kunnen ondersteunen:

Netwerk Mediawijsheid geeft goede tips voor basisscholen om aan de slag te gaan met digitale geletterdheid. Op deze site vind je o.a. aanbevelingen voor visie en beleid, informatie en inspiratie, handige producten en lesmateriaal, en tips voor monitoring en professionalisering.

Op Kennisnet vind je het handboek digitale geletterdheid en vele andere goede hulpmiddelen bij de implementatie van digitale geletterdheid in je onderwijs.

Op www.curriculum.nu kun je de laatste stand van zaken rondom het nieuwe onderwijscurriculum en digitale geletterdheid vinden. 

 

We wensen iedereen veel plezier met al het moois dat de Codeweek te bieden heeft!

Team Ontdeklab

Terug naar overzicht